od Marek » úte 4. led 2011, 19:56
Taky se hlásím do klubu. Mám ventilátor s tranzistorovou regulací. Před silvestrem mi vynechával ventilátor a po jeho demontáži, kontrole, při které jsem nic nezjistil a krátkém ježdění se prorazil jeden z tranzistorů a ventilátor běžel pořád naplno. Tranzistory jsem vyndal, otvory po jejich vývodech zalepil tavným lepidlem a nýty nahradil šrouby M4 a teď jezdím s ventilátorem, který běží po otočení regulačního knoflíku úplně na max a v jiné poloze neběží. Pouze v poloze AUTO se někdy rozbíhá.
Dovolím si malý popis elektroniky ve ventilátoru. Kromě výkonových tranzistorů je na desce plošného spoje relé bez krytu, které je ovládané elektronikou zalitou pružnou průsvitnou hmotou. Elektronika sepne relé při chodu ventilátoru na plný chod a jeho kontakt připojí ventilátor přímo na napájení. Z regulace mimo ventilátor přichází napěťový signál, který otevírá výkonové tranzistory a pokud zmíněná elektronika ve ventilátoru zjistí, že napětí signálu je maximální, sepne relé, aby se odlehčily tranzistory. Proto bez tranzistorů běží ventilátor při otočení regulace na max. Jen někdy řídící elektronika nechce dovolit plný chod, třeba hned po nastartování za studena.
Ještě je na chladiči taková jakoby tabletka přitlačovaná pružným kontaktem zaletovaným do plošného spoje. Je to teplotní čidlo, z kontaktu jde vodič pouze na konektor ventilátoru a dále do řízení ventilátoru. Poslední vodič v samostatném konektoru je zřejmě zpětná vazba - napětí za tranzistory - opět do řízení ventilátoru.
Mám podezření na zmíněný pružný kontakt, moc nepružil, potřeboval po demontáži plošného spoje přepájet - srovnat. Nevím, jakou má tohle čidlo charakteristiku, jestli při odpojení se má ventilátor zastavit (pravděpodobně). To by vysvětlovalo jeho vynechávání, zastavení a možná tím přispělo k likvidaci tranzistorů.
Tranzistory už mám, asi v sobotu je osadím.
Berte to jako návod na první pomoc, jezdit v zimě s ventilátorem jdoucím stále naplno je velmi nepříjemné, pokud jde alespoň vypnout, je to snesitelnější. Mezi svátky jsem nemohl tranzistory koupit.
Po opravě podám hlášení.
Xsara Break 1.8 66kW LPG