Vystřelený airbag?

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Vystřelený airbag?

Příspěvekod Claire » sob 4. črc 2009, 23:59

Milí xsamarádi, přestože jsem se svojí sárou za těch pár dní více než spokojená, začínám mít trochu pochybnosti a její historii. S ofuků se mi sype sklo (výměna je tedy zapsaná i v servisce) čas od času nejde stahovat okénko a porušený svár v kufru mi trochu děsí. :-D Nicméně, budu asi za blba ale podle čeho poznám, že airbag byl a už není? Díky za všechny rady a mějte se xsaramádově :-) :driv:
http://www.akvaristik.eu
Má nejlepší přítelkyně :-)
Obrázek
Claire
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara Break, 1,4i, 2002, 60 tis.,vysněný bobíšek v zelené metale.

Re: Vystřelený airbag?

Příspěvekod SilverGhost » ned 5. črc 2009, 10:27

Co zkusit rozjet se proti stromu a .....
Samozřejmě existují i lepší řešení. Rozhodně nejezdit na diagnostiku, tam by ti řekli, že je to v pořádku, neboť ti nic nehlásí chybu. Což ale neznamená, že to tak je. Airbag se dá nahradit dobře zvoleným odporem a pak si řídící jednotka myslí, že je vše OK. U bočních airbagů se stačí ohnout pod sedadlo a podívat se, zda tam takový bastl není. Nikdo by nerozebíral půl auta, aby to někde schoval, když to může schovat pod sedadlem. U předních už je to horší, aby si se něčeho dopátral, tak musíš už něco rozebrat a raději bych to svěřil odborníkům. Spíše bych ti ale poradil, podívej se, jestli tvar a barva povrchu odpovídá okolním plastům a pokud tam třeba neprosvítá nějaký šev. Pokud je vše v pořádku, je velmi pravděpodobné, že je tam máš. Dnes už se dají sehnat starší za levno a tak už se dovozcům nevyplatí si něco opravovat nebo vymýšlet, pokud jsi měl auto bourané.
F*ck fuel Economy, my Ford just used all the gas your Hybrid saved ....
Obrázek
SilverGhost
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Seat Leon 2006

Příspěvekod Claire » ned 5. črc 2009, 10:58

Silvere díky, vyběhla jsem na dvorek a a začala okukovat co se dá, vše je symetrické, v barvě, nikde nic neprosvítá... tak snad mě to jednou nepřekvapí :-) Tedy ideálně - doufám, že je nikdy nepoužiji... :-) To by vůbec bylo nejlepčí. :driv:
Obrázek
Claire
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Marek » pon 6. črc 2009, 21:32

Zdravím novou Xamarádku, možní Ti trochu poradím s tím oknem. Někdy mi po stisknutí spínače okno nevyjíždí nahoru, musím ho znovu zmačknout popř, mačkat trošičku jinde (jiným směrem). Další reálné možnost je poškozený vodič mezi karosérií a dveřmi, je to taková vlastnost těchhle aut, ale dá se s tím naučit žít :lol: . Horší je, když se přelomí vodič od centrálu a auto nejde zamknout, nebo se samo odemyká. Ale nechci Tě strašit, jsou to snadno opravitelné prkotiny. U každého staršího auta je něco a tohle není tak hrozné.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Claire » pon 6. črc 2009, 22:03

Ahoj xsamaráde. :-) Děkuji za rady, již jsem se něco dozvěděla od Cvrčka a protože jsou též od liberecka, tak už dohadujeme přátelské pozdravení s případnou konzultací a radou. Každopádně okénko zatím stahuje a když ne, stačí prásknout dveřma - zatím se to vždycky vzpamatovala. Zas ale na Sáru nechci být hrubá, mám k ní téměř mateřský vztah. Doufám, že mi ji nikdo nezavraždí jako Barču (Felicie 1,4 kombajn) :-)
Obrázek
Claire
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod mrazík » úte 7. črc 2009, 8:13

Co se týče pytlů, při startování se kontrolka bagů nesmí zhášet s nějakou jinou - musí zhasnout pěkně sama. Když jsou bagy venku tak se kontrolka napojí na jinou a tváří se jako že v poho. Snad zůstane jen u pochybností a auto bude lítat jak drak :driv:
mrazík
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1,1998,1.4i, stříbrný a malinky

Příspěvekod Claire » úte 7. črc 2009, 8:22

Ahojky,

tak to si mě nepotěšil... :-( Už sem o tom četla - samozřejmě sem se na to koukala...a vím bezpečně že sama nezhasíná... vypne se ještě s jinou (kontrolkou) kulatým puntíkem vlevo. :-(
Obrázek
Claire
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod Jufk » úte 7. črc 2009, 12:47

Ahoj, já mám sice X1, ale podstata je stejná, jen nevím jakou máš kontrolku vedle kontrolky ABG. Já mám kontrolku čelních "airbag" , oleje a bočních ABG vedle sebe a zhasíná každá zvlášť vždy s určitým odstupem. Kontrolka čelních má dle manuálu svítit 6 vteřin. Vzhledem k tomu, že se ti sype z ufuků sklo bylo auto asi bouráno na předek a v tom případě se s airbagy aktivují i předpínače pásů, které jsou pevnou součástí sedačky a jejich zatažení poznáš podle toho, že je zámek pásu zajetý (utopený ) pod urovní sedačky. Normálně je trochu výš a dá dobře chytit i s ním pohybovat. Pokud by byly předpínače aktivovány tak by nejspíše prodejce měnil i sedačky a to se nevyplatí, navíc by museli sehnat i s bočními ABG jinak by i jejich kontrolka zhasínala s nějakou jinou. A jestli máš ve volantu airbag zjistíš tak, že nejprve povolíš dva šroubky na spodním krytu volantu a jeden co je zapuštěný v dolní části krytu do malé prohlubně. Pak po natočení volantu povolíš i dva šroubky ze spodní strany volantu a tím se ti uvolní jeho střed. Pak uvidíš jestli v tom středu co povolíš je něco zabudováno a jestli k tomu vede kablík v takové ploché děrované chráničce a končí v oranžovém konektoru. Další možností je zajet do origo servisu Citroen a nechat si zjistit co se s autem dělalo. Píšeš, že máš výměnu skla zapsanou v servisce. Je možné, že nebylo auto bouráno jen se měnilo sklo. No a v kufru zkus oddělat co nejvíc krytů a koberečků aby jsi viděla plech. Hledej jakýkoli divný svár, plechy jsou z výroby totiž bodovány, nebo zvlnění, jiný odstín barvy, atd.. Podívej se i ze spodu jestli se neloupe násřik spodku nebo jestli dokonce schází a je tam jen barva. Nechci tě strašit, ale je pravda, že dneska se dělají s auty strašný zvěrstva jen aby se prodaly. Já jsem dlouho vybíral až jsem našel auto se všemi doklady a prokazatelným původem. I tak jsem si nechal zjistit historii v servisu a kontaktoval jsem původního majitele. Jen tak pro jistotu. Přeju ti aby to byla jen nějaká prkotina a ty jsi měla z Xsary jen a jen radost.
Stříbrná Break 1,4 ,X1 ,s modrou kapotou
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Vůz: Xsara break, 1,4 benzin, r.v. 1999 ,stříbrná s modrou kapotou.

Příspěvekod bleriot11 » stř 8. črc 2009, 20:51

To jak ti občas nejde stahnou okno bude na 99,99% přerušený drát v průchodce dveří.Včera jsem to dělal,taky mi to zlobilo.
BreakII,2.0Hdi na plecháčích překoná Vaše představy.
bleriot11
V.I.P.
V.I.P.

Vůz: X2-BREAK ,2.0hdi- sloužila mi 10 let-nyní C-Crosser

Příspěvekod Claire » stř 8. črc 2009, 21:06

jj, už sem se tu porůznu dočetla, stahuje to po 10 cm - obvykle stačí bouchnout dveřma a zase funguje, takže čekám také nějakou výmenu - už se mooooc těšim.. :( brrm brrrrm :driv:

mimochodem - čirou náhodou jsem se dozvěděla úplný původ své sáry :D A to je masírka. Uděláme křížek a jedeme dál. Brm brrrm :driv:
Obrázek
Claire
Profesionál
Profesionál

Příspěvekod robo27 » čtv 30. črc 2009, 7:33

Na mojej druhej xsare som si aj celkom myslel ze airbag budem mať funkčný... ale včera som zistil že ked ho stláčam rukou je to relatívne mäkké, akoby tam nič nebolo takže neviem. rukou jemnou silou to stlačím aj o 1cm. Zboku sa mi podarilo jemne odtiahnúť kryciu gumu a pod tým som videl akoby taký kruh prerušovaný na okraji malými dierkami o priemere cca 2mm - ak mám airbag musí byť jedine podtým, alebo je to neaká atrapa ktorú tam niekto dal.

je to auto z bazaru dovezené zo zahraničia takže by ma to extra neprekvapovalo....
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod Jufk » čtv 30. črc 2009, 10:30

Člověčě o kousek výš jsem psal jak se můžeš podívat do volantu jestli je tam airbag. Není to nic složitého rozdělej to a koukni pak budeš vědět a nemusíš se trápit nadzvedáváním krytky středu volantu. Taky sleduj kontrolky jak zhasínají to jsem tam taky napsal. Nemusíš se bát, že ti něco vybouchne pokud nebudeš odpojovat konektor od airbagu ve volantu, ale pokud vyndáš klíče ze zapalování tak ti nic nebouchne ani kdyby jsi ty konektory odpojil. Neboj se to rozdělat opravdu to není níc složitého.
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod robo27 » čtv 30. črc 2009, 14:37

Sorry, čítal som diskusiu dávnejšie a úplne mi vypadlo že tu bol aj návod ako to rozobrať a skontrolovať. Ja som to písal včera lebo som si všimol že ta krycia guma na volante mi akosi začina sa uvoľňovať tak som pod to nahliadol.... Ak bude čas skontrolujem to podľa tvojho postupu...
X1 1,9D rv 1998, 170000 km - vlastním od 96tkm (05/2009), myslím taká 100vka stočená, ....
X2 1,9D break rv 2001, 135000 km - nákup 05/2013 115tkm )

-------------
Ex: X1 1,9D rv 2000, 170000 km - vlastním od 138tkm (05/2008) - žiaľ v 12/2012 skončila po mnou nezavinenej havárií na vrakovisku(
robo27
Profesionál
Profesionál

Bydliště: Kysucké Nové Mesto - Slovenská republika, Valašské Meziríči - Česká republika
Vůz: X1 1,9D DW8 rv 2000, X1 1,9D XUD rv 1998

Příspěvekod Jufk » čtv 30. črc 2009, 14:51

Jinak to, že je střed volantu měkký je v pořádku. Jeho střed nesmí klást při aktivaci airbagu odpor aby se neroztrhl a nezranil tě. Proto je měkký a dá se promáčknout a sám Airbag je docela malý, takže ve volantu moc místa nezabere. Jestli ti kontrolky zhasínají postupně tak bude na 98% vše v pořádku. Podle manuálu by měla kontrolka čelních svítit 6 vteřin.
Jufk
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod Cvrček » čtv 30. črc 2009, 18:18

Jufk píše: Pak po natočení volantu povolíš i dva šroubky ze spodní strany volantu a tím se ti uvolní jeho střed.

Jo tak tohle je u jedničky. Dvojka má pytel uchycený perkama.
Teď jsem chytrej. Protože jsem se snažil airbag ve dvojce sundat a ono to nešlo. A tak jsem začátkem týdne pátral,jak na to. :twisted:
Nyní: Xsara Picasso 2,0 HDi r.v.2001 stříbrný tahoun. A bohužel věčná špindíra na podložkách s polepenou prdelkou. Těžko nás přehlídnete ;)
Dříve: Xsara Break 1,9TD r.v.1998
Cvrček
V.I.P. & Xsamarád
V.I.P. & Xsamarád

Vůz: Xsara Picasso 2.0 HDi , r.v.2001

Další

Zpět na Exterier & Interiér