od Jendadasov » ned 22. úno 2009, 22:45
Zdravím!
Tak jako čerstvý majitek xsary jsem tento problém řešil taky. Jelikož jsem kutil a do všeho jdu po hlavě tak jsem se pustil do rozebírání páčky, jelikož mi dělala podobné problémy i druhá páčka- přepínání funkcí palubního počítače, resetování při setření zadního okna apod. tak jsem začal u ní. první co se mi podařilo bylo to, že jsem vycvaknul vrchní přepínač na páčce celý ven, ale jak se to uvolnilo, vytrhnul jsem to i s kabelem ven ( naštěstí se vypojil pouze z konektoru. takže hurá do demontáže páček, jinak to zapojit zpět nešlo... Takže Airbag dolů, volant dolů, spodní kdyt pod volantem a šup bylo to venku.Při troše opatrnosti se tomuhle vyvarujeme. Co mě nemile překvapilo, bylo to co jsem našel uvnitř. Princip stejný jako u potenciometru a kontakty na folii ve formě tištěného spoje. samozřejmě na kaši a utržené kousky kovu propojovaly nahodile všechny kontakty. Pro šikovné "hodináře" je oprava možná, ale musim říct, že to bylo dost o nervy, už léta mám doma měděnou fólii na opravu tištěných spojů tak jsem se dal do opravy... původní kontakt se přelepil mědí, připájel mikropájkou a ejhle závada je odstraněna a pro ty kdo by to snad chtěli zkusit... je to na vlastní nebezpečí. Pokud se šroubovákem zapáčí za klobouček tak povolí, vystřelí dvě pružinky a celá ta radost je před očima, zpětná montáž je relativně jednoduchá ale hlavně pozor na to, aby plíšek seděl, jinak se zničí. Přeji hodně štěstí! Já mám radost, zatím vše funguje na 1.
- Přílohy
-
- páčka.jpg (42.59 KiB) Zobrazeno 19973 krát
Xsara II r.v.2003, 1.6 16V Stříbrný kombi, skoro 300 tisíc km, 4x airbag, palubní PC,4x elektrická okna, dálkový centrál,Pioneer autorádio s funkčním origo ovládáním pod volantem, 8x repro + SUB