Zdravím přátelé, moc prosím o radu, nápad, pomoc. Už cca měsíc mám problém se špatným fungováním topení, což není v zimě žádný med. Zničeho nic přestalo téměř foukat topení. I můj dech je silnější, než to co jde z průduchů. Pročetl jsem zde co se dalo, koukl jsem, kam jsem se dostal. Nejsem žádný odborník, takže v mezích mých možností a toho co dovolilo počasí. Celkově se to projevuje tak, že zapnu foukání a přidávám nebo ubírám intenzitu, tak se nijak nemění. Nicméně elektronika zřejmě reaguje, protože je slyšet, že s každým stupněm se mění zvuk. Ten zvuk je ale takový podivný. Jako když se přidává na frekvenčním měniči a lehkým šustěním nebo šelestěním. Fakt nevím, jak to popsat
Dnes, když jsem zase pročítal nějaké zkušenosti, šel jsem ještě něco vyzkoušet a začal s tím, že jsem vyndal pojistku klimatizace a zase ji tam vrátil. Pro jistotu jsem domáčkl i ostatní pojistky a stejně tak i v pojistkovce u motoru .. sichr je sichr. Nastartoval, zapnul topení a po měsíci se to rozjelo, tak jak má. Pořádný hukot a proud vzduchu. To bylo radosti ve starém Picassu.
Zkusil jsem vše. Ubírat, přidávat teplotu i výkon, zapnout a vypnout, A/C a Eco a vše fungovalo jak má. Pak jsem vypnul motor a znovu nahodil .. a nic! Zase to jen tak dýchalo jak na smrtelné posteli. Zkoušel jsem vypnout klíček, zopakovat proces s pojistkami, zahýbat dráty, modlil se, i sliboval nové letní obutí, ale dáma už nezatopila...
Ještě jsem pátral po tom ventilátoru a našel ho za středním panelem. Při nasměrování ofuku do prostoru je otevřená klapka, takže je na ventilátor dobře vidět. Zapnul jsem ho a zkoušel přidávat a ubírat. Zvuk se opět měnil, jak jsem psal výše, ale ventilátor se točil pořád stejně .. řekl bych až laxně. No, předpokládám, že jsem snad koukal na správný ventilátor
Pak už mě vyhnala zima a šero. Už jsem z toho fakt zoufalej. Každé ráno 20 km zmrzlej se zamlženým sklem mi na zdraví nepřidává, a to poslední dobou nebyla žádná velká zima. Ale teď má být hůř. Má s tím někdo prosím zkušenost nebo aspoň informaci, kde je problém?
(Xsara Picasso 1,8, vr 2001)