Má svítit display rádia?

Moderátoři: Rope, baffy, viteon, Kleki, Cvrček

Má svítit display rádia?

Příspěvekod Shupa » sob 16. úno 2008, 11:08

Zdravím. Koupil jsem si Xsaru a jsem s ní dost spokojen. Jen mám takový malý problém. Má svítit display rádia? Mám orginální kazetové rádio, a kdyľ zapnu světla, tak mám vąechno podsvětlené: přístrojovku, kontrolky, display hodin, dokonce i tlačítka toho rádia, ale jeho display nee. Člověk by si řek, ľe je to banalita, ale večer vůbec nevím, co mi hraje za stanici. Při přepínání na volantu se stává, ľe se dostanu do paměti daląích 6 stanic, a pak je v tom docela zmatek. Podle mě by teda měl display svítít, kdyľ svítí i display hodin. Nebo nee? Pokud jo, doufám, ľe mi tady někdo poradí v čem bude háček a jak to jednoduąe opravit. Jsem student ekonomky, tak se ve slaboproudu vůbec nevyznám. Můľe to být třeba nejakým pinem v ISO konektoru? nebo je to nějaký obvod uvnitř rádia? Je mi totiľ divné, ľe vąechny tlačítka rádia svítí, ale display nee... Předem díky, za odpověď. Hodně by mi to pomohlo...
Uľ jsem dost peněz vloľil do celkového překontrolování, tak kdybych to zvládl sám opravit byl bych rád...
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod jan452 » sob 16. úno 2008, 12:11

Samozrejme ľe svieti - po zapnutí svetiel - a tieľ reaguje na zmenu intenzity podsvietenia prístrojovky regulátorom vedµa volantu.
Xsara Break 1,8i Exclusive - 98
jan452
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara I Break, 1998, 1,8i 8v Exclusive

Příspěvekod Shupa » sob 16. úno 2008, 13:21

Tak uľ vím, ľe by svítit měla. Ale mě nesvítí. Poraďte prosím, jak to opravit!!! Nevíte někdo, v čem to můľe být? Nerad bych rozebíral rádio a pak to k ničemu nevedlo.
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Marek » sob 16. úno 2008, 19:31

Mám v autě kazetového Blaupunkta, auto bylo poprvé přihláąeno v Německu, tak se tomu nedivím. Před týdnem mi taky přestal svítit displej rádia, svítí tlačítka a trochu displej prosvěcují, coľ je prakticky nepouľitelné i potmě. Za světla nevidím nic. Bude to asi závada v odnímatelném panelu, moľná se na to dostanu teď večer, aľ usne nejmladąí účastník Plzeňského Xsara srazu :lol: . Kdysi jsme něco podobného opravovali v práci u sluľebáka, byly tam miniaturní ľárovky ale bylo to levné rádio. Jestli to bude podobné, byla by to standartní konstrukce displeje. Dám vědět.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Vůz: X1 Break, 1.8 8V LPG,r.v.1999

Příspěvekod Marek » sob 16. úno 2008, 22:34

Tak jsem panel otevřel a proměřil, je tam 6 miniaturních ľároviček, vľdy 2 v sérii. Na některých jsou barevné čepičky. Jednu mám prasklou, ostatní jsou uľ začernalé, takľe vyměním vąechny. Kdyľ jsme je před asi 3 lety měnili v práci, nebyl problém je koupit, změřil jsem si odpor za studena, pro kontrolu. Označení jsem nenaąel ľádné.
Má originál rádio také odnímatelný panel? Ten usnadní práci, rozebraný je za 5 minut. Vyndávat rádio a rozebírat ho by bylo horąí.
Oprava není sloľitá, ale kdo neumí pájet elektroniku by to neměl dělat, protoľe v panelu je také mikroprocesor. O rozborce rádia nemluvě.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Orginál rádio

Příspěvekod Shupa » ned 17. úno 2008, 9:15

U orginál rádia není odnímatelný panel. Je v celku, takľe bych ho musel rozebírat. Nějakým kontatem to teda nebude jo? Bude to asi v těch ľárovkách? Tak to bude teda horąí oprava. To asi nezvládnu. Pájet jsem uľ pájel, ale mikropajku nemám, takľe se do toho asi pouątět nemůľu.
Jinak, ve dne to pouľitelné je. Text to píąe, jenom podsvětlení nefunguje...
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Marek » ned 17. úno 2008, 11:25

Shupo, mikropájka není nezbytná, vývody ľárovek tak malé nejsou a přepětí od statického náboje tu moc nehrozí, zvláątě, pokud ľárovky budeą měnit postupně a ne způsobem vąechny napřed vypájet. Jako důleľité vidím pouľívat kalafunu a ne různé "speciální přípravky", ani pájecí tuk, ten je dobrý na ocelový plech, ale z ploąňáku se musí umýt. Cín samozřejmě trubičkový průměr 1mm. Hrot trafopájky musí být v pořádku a ne před přepálením, hezky pocínovaný. Na malé spoje se můľe hrot udělat z tenčího měděného drátu. Já pouľívám nerezový hrot, má trochu menąí výkon, ale je věčný. Je ho třeba otírat, nejlépe vlhkou houbičkou nebo bavlněným hadříkem, kdyľ je rozpálený. Můľu Ti poslat foto rozebraného panelu s vyndanou ľárovkou, poąli adresu na SZ nebo napią sem.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Marek » ned 17. úno 2008, 20:36

Kdyľ jsem to měl včera rozdělané, tak jsem přepájel vadnou ľárovku do místa, kde osvětluje tlačítka, která stejně nepouľívám a na podsvícení displeje jsem dal jednu z těch dobrých. A funguje to, uľ zase vidím naladěnou stanici :lol: . Mám dojem, ľe mi jich nesvítilo víc, některé drľely tak tak (moľné studeňáky).
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Příspěvekod Shupa » pon 18. úno 2008, 11:23

Marek píše:...Můľu Ti poslat foto rozebraného panelu s vyndanou ľárovkou, poąli adresu na SZ nebo napią sem.

Ahoj Marku. To by bylo super kdybys mi poslal ty fotky. Předem díky. Adresu a nějaké info jsem ti poslal na SZ.
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Podsvícení

Příspěvekod celam » pon 18. úno 2008, 14:25

Tak je to jak uvedli hoąi nahoře, samozřejmě to svítit má.

Mě přestal svítit jeden roh, rozdělal jsem to, mimochodem to není tak hrozné. Sundá se krycí rámeček, povolí se nějaké ąrouby, odpojí se konektor antény a konektory repráků.
Pak se z rádia sejme plechový kryt a postupně se dostaneą k ľárovkám. A tady pro mě začal ten problém. ®árovku co tam je, jsem nemohl sehnat a tak jsem zajel ke známe opraváři - spraví vąe co se jeątě spravit dá. Dali jsme novou ľárovku a na podruhé se nám podařilo rádio rozjet, aby hrálo.
Je nutné Tě upozornit, ľe neľ odpojíą konektory rádia je dobré vědět kód rádia, jinak ho potom nerozjedeą a budeą ho muset zjistit u Citroena za peníze....
Pokud nejsi kovaný elektronik, vymontuj jen ven rádio a ľárovky nech vyměnit někomu, kdo na to je vybavený, jak jsem to nakonec udělal já.
8)
celam
celam
Zasloužilý přispěvatel
Zasloužilý přispěvatel

Příspěvekod jaydee_peta » úte 19. úno 2008, 13:19

a neni lepsi koupit si rovnou novy radio, cimz zaroven vymenit kazety za CD (mp3)?;-)
Už jen 1x Xsaruška 1.8i Red Flower
Peugeot 307 2.0i 16V Black Power:-)
Obrázek ... holku moji modrou už dráždí někdo jiný...
jaydee_peta
Profesionál
Profesionál

Vůz: Xsara 1.8i

Příspěvekod Shupa » úte 19. úno 2008, 23:02

jaydee_peta píše:a neni lepsi koupit si rovnou novy radio, cimz zaroven vymenit kazety za CD (mp3)?;-)

O tom jsem taky docela uvaľoval. Ale mám ovládání na volantu, o které bych tímto přiąel. A taky není to tak jednoduché koupit rádio a zapojit. Sice konektor ISO je standard, ale někdy bývá zapojeno i to co standardně nemusí být a můľe to dělat paseku. Ja jsem to vyřeąil kazetovým adaptérem asi za 130,- a kdyľ potřebuju, tak si k tomu píchnu MP3 přehrávač. :lol: :wink:
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Shupa » pon 25. úno 2008, 11:30

Tak jsem to dal opravit bratránkovi. Dneska by měl jet nakoupit náhradní ľárovky. Říkal, ľe jsou některé ty ľárovky hodně ąpatně přístupné, ale v tom by problém být neměl. Prý jsou ale v ton originálním rádiu dvouvrstvé spoje, coľ by problém při rozcínování mohl být. ®e se prý i to dá vyřeąit, tak jsem zvědavý...
Shupa
Přispěvatel
Přispěvatel

Příspěvekod Marek » pon 25. úno 2008, 19:42

Dvouvrstvý pl. spoj s prokovenými otvory se prakticky nedá odsát, nejlepąí je ohřát současně oba vývody a součástku rychle, ale opatrně vytáhnout. Pokud jsou vývody zahnuté, odsaje se napřed cín co se dá a vývody se noľem narovnají. Potom se dá odsát cín zevnitř, aby se dala zasunout nová součástka. Jestli má bratránek trochu zkuąeností s opravami elektroniky, poradí si. Daląí moľnost je destrukce součástky a postupně ohřátí a vytahání zbytků vývodů z desky. Profesionální zařízení pouľívá proud horkého vzduchu a speciální nástavce, ale to mají jen dílny specializované na mikroelektroniku a pouľívá se to hlavně na SMD (povrchová montáľ bez děr), hlavně je to ąetrnějąí - teplotu vzduchu lze přesně nastavit.
Já jsem se pro ľárovky jeątě nedostal a ani potom je asi zatím měnit nebudu, to ľe nesvítí tlačítka na ladění, mi nevadí.
Xsara Break 1.8 66kW LPG
Marek
Xsamarád
Xsamarád

Zpět na Exterier & Interiér